|
| |
Autor | Wiadomość |
---|
Cerrilasar Alfa Wody
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sro Lis 13, 2013 10:12 pm | |
| |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 9:48 am | |
| Sfora Świtu, Sfora Zmierzchu - git. Stado Świtu, Stado Zmierzchu też ok. Cykl dobowy jest niezły. |
| | | Jessica Rosa
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 12:26 pm | |
| Stado, sfora... A może damy coś innego? Szajka, banda, kolonia, klan... Jest więcej fajnych opcji.
Świty, Zmierzchu (kojarzy mi się z tą "świetną" sagą xd) i Cieni lub Cienia. Najlepiej jest by były trzy stada. Dwa toczące ze sobą spór, a trzecia to odrzutki, które mają dość tych kłótni i zamieszek. Jeśli forum rozwinie się na tyle, by można było organizować jakieś fabularne bitwy tych dwóch grup to obie będą np. zabiegać o trzecie stadko, by pomogło w walce. Jeśli liczba obu grup będzie wyrównana to trzeci się nie mieszają, ale jak jakaś nie ma szans to mogą pomóc jeśli to mniejsze stado będzie miało dobrego dyplomatę. W ten sposób trzecie stado mogłoby zdobywać jakieś wynagrodzenia, a walczące grupy musiałyby fabularnie coś zdobywać (wtedy leciałyby też jakieś nagrody w postaci siły czy tam EXPa) |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 1:05 pm | |
| Jest wiele dobrych nazw, Jess, klan też jest dobry. ; )
Ciekawy zamysł. Stado Cienie to będzie stado na granicy światła i ciemności, gdyż wiadomo cienie w nocy przy blasku przemykają, chyba to miała na myśl Ish, kiedy je wymyślała. ; d
Pomóc w czymś? |
| | | Fenrir Greyback Dym
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 3:24 pm | |
| Pomożecie mi bardzo jak określicie, jaką chcecie kolorystykę forum. ; ) |
| | | Ishyria Alfa Ognia
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 3:39 pm | |
| No po co po mnie powtarzacie to samo xd jasno napisałam
Hmm no to już nazwy sobie wybierzecie i tyle. Po prostu głosowanko najlepiej..? |
| | | Forneus Inkub
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 3:51 pm | |
| - Fenrir Greyback napisał:
- Pomożecie mi bardzo jak określicie, jaką chcecie kolorystykę forum. ; )
Humu, humu ... skoro mamy zmierzch, świat i cień ... to coś ciemnego .. czerń z brązem? czy coś w ten deseń. Ew. Czerń i czerwień ... przynajmniej ja to jakoś tak widzę. |
| | | 464 Demon
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 4:07 pm | |
| Jak dla mnie dwa stada wystarczą :3 Trzecie jest zbędne. Jeżeli znajdzie się wystarczająca ilość ludzi, to sami wyjdą z inicjatywą. Wystarczy gdzieś zasugerować, że liczba sfor może się zmienić. Fajnie by było, gdyby i ci odpowiedzialni za wschód słońca, i ci od wschodu księżyca mieli jakieś porządne tradycje, zasady i ideologie. Żeby przynależność do nich faktycznie coś wnosiła do fabuły i była czymś, na co trzeba stale pracować. Kolorystyka to jakoś czarno-niebieska, czarno-brązowa. |
| | | Aksa Alfa Mroku
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 4:11 pm | |
| Ja jestem za czerń - brąz, czarny - wiśniowy. |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 5:26 pm | |
| 464 ma poniekąd racje, powiedzmy, wygnańcy stworzą nową sforę, sfor cieni, Ci którzy odejdą ze sfory zmierzchu i świtu, po jakimś czasie. Też niegłupie.
Kolorystyka, ja bym proponowała czerń-biel, czerń-złoto, wszędzie widzę czerń-czerwień, jest ładne, ale wszędzie to widzę. |
| | | Cerrilasar Alfa Wody
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 5:28 pm | |
| Mi spodobałaby się kolorystyka jasnego beżu. Ale takiego ładnego. Dawno nie widziałam ładnego forum w beżach. x3 Może nuta pomarańczu, czerni. Kolorów porannego i wieczornego nieba.
Edit: czerń-złoto byłoby dobre, ale musiałoby być wyważone. Nie takie jak czerń-żółć na mf sp. Tamten styl był mega kiczowaty. |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 5:48 pm | |
| Kolory które podała Cerra również mi się podobają. |
| | | Ishyria Alfa Ognia
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 7:04 pm | |
| Beże są super i może przechodzić w ciemny, czekoladowy brąz jako to ze robi się ta noc ;p |
| | | Wolverine Zjadacz Grzechów
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Czw Lis 14, 2013 8:08 pm | |
| Jasny beż i czerń? dobre połączenie. Podoba Mi się. |
| | | Tenshi Alfa Śniegu
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Pią Lis 15, 2013 7:38 pm | |
| No sorki, że wracam ale dopiero dzisiaj przerzuciłem to x postów.
1. Tak 1 inny psowaty na osobę. Mi odpowiada.
2. Adres, wszystko jedno. Może się nazywać nawet "idź stąd" byleby się dobrze grało
3. Kolory, chyba się powtórzę. Berze-ciemne brązy. Brąz/Berz-ciemny szary/czerń
4. Nazwy stad. Świt Zmierzch Cień Bardzo ładnie pasuje itd itp. Stada powinny być 3 i jestem za stworzeniem sfory, która nie będzie stroną w tym odwiecznym sporze. W końcu niektórzy nie będą mieli ochoty na wieczne kłótnie. Albo najzwyklej w świecie nie będzie im postać pasowała do tych dwóch stad. Cienie zrobiłbym grupą psów, które nigdzie nie pasują.
5. Rozmnażanie. Ok, ale skoro dajemy naszym postaciom normalne uczucia i myśli to nie możemy zabronić mieszanek wilków z lisami. W końcu serce nie sługa, choć taka ciąża w wypadku gdy samicą jest lis powinna nieść jakieś konsekwencję, np. bezpłodność, czy inne uszkodzenia spowodowane wielkością szczeniąt.
To już chyba wszystko co nie? W każdym razie więcej grzechów nie pamiętam |
| | | Ishyria Alfa Ognia
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Pią Lis 15, 2013 9:14 pm | |
| Hmm no w sumie tak, modyfikacje po takiej ciąży mogłyby to usprawiedliwiać, a niekiedy i utratą dziecka... |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 11:30 am | |
| Jak wiadomi, psowate dzielą się na podrodziny, Canini [psy, wilki, cyjony, likaony], Vulpini [lisy], oraz Caninae [otocjony, jenoty]. Nie łączyłabym podrodzin, Canini rozmnażałyby się z Canini, Culpini, Vulpini z Vulpini, a Caninae z Caninae. A jeśli mają już się rozmnażać, to niech nic z tego nie wyjdzie, tudzież będzie bezpłodność, albo inne powikłania, jeśli samicą będzie lis, a samcem wilk/pies, to młode są wtedy za duże, samica nie doniesie ciąży, a jeśli na odwrót, samicą będzie wilk/pies, a samcem lis, to młode są drobne i mają większą szansę na przeżycie. Choć ja bym i tak nie łączyła podrodzin. |
| | | Tenshi Alfa Śniegu
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 3:09 pm | |
| No dobra, rozumiem lecimy w realizm ale bez przesady. Skoro dajemy naszym postaciom ludzkie myśli i uczucia to nie zabraniajmy im nagle łączyć się w pary bo jeden jest rasy x a drugi rasy y i w normalnym świecie się w takowe nie łączą. To jak już idziemy w ten sposób to niech alfami zostają wilki bo na pewno będą najsilniejszymi osobnikami a lisy niech w ogóle nie mogą być w sforach bo przecież w REALNMYM świecie są samotnikami. No ludzie nie popadajmy w skrajność. W ogóle te ograniczenia co do rozmnażania między rasami są logiczne ale to tylko puste wymysły, które będą odbierać przyjemność z gry co niektórym osobom. W końcu co zrobi taka para bernardyn + jamnik? Gracze nie mogą połączyć postaci bo różnica rozmiarów jest zbyt duża? To jak jedziemy aż tak realnie to może zabrońmy psom mówić. To będzie najlepsze. Jakieś konsekwencje takiej ciąży, spoko, sam proponowałem no ale już przesadzacie. |
| | | Cerrilasar Alfa Wody
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 3:40 pm | |
| Chill, chill.
Po pierwsze proponuję zacząć pracę nad techniczną stroną forum ergo powinniśmy teraz dokonać ostatecznego wyboru administratorów. Sama zabawię się w kata i zaraz założę drugi temat, gdzie podacie kandydatury + krótkie wytłumaczenie. Nie będzie to temat na dyskusje. Wybieramy trójkę administratorów, która zajmie się założeniem forum (etheria-land (?) na domenie aaf) i zaprowadzeniem tam pierwszych porządków: - stworzenie grup - stworzenie działów technicznych - stworzenie działów fabularnych (podfora dla stad z 1 działem na sprawy sfór(klanów, czy cokolwiek tam będzie w końcu), tereny fabularne zostaną stworzone później - zajęcie się wstępną stroną graficzną forum - w tym jego tłem i roboczymi ogłoszeniami/logo - zajęciem się wstępnymi regulaminami, opisami sfór, reguł funkcjonowania poszczególnych rang mechanicznych, takich jak administrator, moderator, mistrz gry - reszta rzeczy, o których zapomniałam
Nie ma żadnej żyłki terminu, ale lepiej robić powoli, a systematycznie niż pod presją. Jeśli przerodzimy słowa w czyny nasza wizja powoli stawać się realna.
Poza tym nie widzę obecnie powodu, dla którego mielibyśmy biernie czekać. Poruszam to też ze względu na to, że im wcześniej zaczniemy tym wcześniej skończymy ergo troskliwa Cerra zacznie się w końcu uczyć do kolosów... Ale ze mnie samolubna świnia. <3 - Ramzes napisał:
- Jak wiadomi, psowate dzielą się na podrodziny, Canini [psy, wilki, cyjony, likaony], Vulpini [lisy], oraz Caninae [otocjony, jenoty]. Nie łączyłabym podrodzin, Canini rozmnażałyby się z Canini, Culpini, Vulpini z Vulpini, a Caninae z Caninae. A jeśli mają już się rozmnażać, to niech nic z tego nie wyjdzie, tudzież będzie bezpłodność, albo inne powikłania, jeśli samicą będzie lis, a samcem wilk/pies, to młode są wtedy za duże, samica nie doniesie ciąży, a jeśli na odwrót, samicą będzie wilk/pies, a samcem lis, to młode są drobne i mają większą szansę na przeżycie. Choć ja bym i tak nie łączyła podrodzin.
Zastanawiałam się czy uwzględniamy też innych przedstawicieli psowatych takich jak wilk grzywiasty (chrysocyon), czy pies leśny (speothos)? Z technicznego punktu widzenia nie mogą rozmnażać się z innymi przedstawicielami psowatych, ale jeśli spojrzeć na ich rozmiar to mogłoby być to możliwe (choć oczywiście obarczone konsekwencjami właściwego kalibru). Czy raczej zamykamy się w konwencji wilków, lisów i psów. |
| | | Ramzes Drzewołaz
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 4:16 pm | |
| Cóż, wszak mogłyby być skutki uboczne, kiedy to wilk ma zamiar pokryć lisa. |
| | | Patch Cipriano Duch Diabła
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 4:48 pm | |
| Zgadzam się w pełni w Nivisem. No, może nie pełni, ale w większości. Nie idźmy AŻ TAK w realność, bo to nie wypali. To od razu zlikwidujmy wszelkie dodatki magiczne, zakażmy się ludziom bawić wyobraźnią i załóżmy osobne sfory/watahy dla psów, lisów i wilków, bo one przecież ze sobą nie będą żyć, bo prędzej silniejsze zagryzą słabszych. Bez przesady, nie narzucajmy ludziom aż tak realności, bo to chore, a mnie się odechce grać. Bawmy się przede wszystkim. Co do Administracji (bo Fenek zamknął temat) powinna być uzgodniona już teraz, powód podała Ritsu na pierwszej stronie: - Ritsu napisał:
- Co do serwera? Cóż, jak dla mnie to kwestia najmniej istotna, choćby z racji tego, że skoro ma być nowa Administracja to najpierw rozsądnie byłoby ją dobrać, aby mogła z nami właściwie współpracować.
Czyli aby to Admini założyli forum, aby oni zajęli się tworzeniem tematów, opisów, regulaminów, czy czegoś tam. Aby się ze sobą już na wstępie dogadali co i jak. Więc proponowałabym otworzyć temat, a nie czekać do otwarcia forum, bo to bez sensu. |
| | | Fenrir Greyback Dym
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 5:08 pm | |
| Patch obecni Admini maja wszystko uzgodnione.. wiemy co i jak, mamy wszystko ladnie przemyslane. Ponadto nie sadze ze Pazia komus odda grafike a ja robienie forum od strony technicznej i regulaminow. -.-
|
| | | Tenshi Alfa Śniegu
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 5:15 pm | |
| O matko teraz to wyszło jakbyście się trzymali stołków na siłę. - Cytat :
- Ponadto nie sadze ze Pazia komus odda grafike a ja robienie forum od strony technicznej i regulaminow. -.-
Ale whatever. Byle byłoby zrobione przede wszystkim z myślą o graczach a nie administracji. |
| | | Ritsu Alfa Ciernia
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Sob Lis 16, 2013 5:25 pm | |
| Kwestią wyjaśnienia - odnośnie strony graficznej nie mówiłem ani trochę poważnie, nie bierzcie mnie za kogoś, kto zacznie ludzi mordować gołymi rękami jak go tylko wykopią. Po prostu skoro już zaczęliśmy omawiać kwestię nowego forum, przede wszystkim na GG - między sobą, nie przeczę - to jednak rozsądniej jest ten pierwszy etap zostawić nam, bo już mniej-więcej jest wszystko wiadomo. Nie mówię o mechanice gry, o rangach, opisach grup, terenów czy whatever - ale o tym, jak ustawione będą kategorię czy jakie kolory będą przeważały na szacie graficznej, bo z tym się jebie Fenek.
Szczerze? Jak dla mnie możecie sobie wybrać administrację, przynajmniej będzie wiadomo, komu oddać Panel od razu po naszej "przeprowadzce". Nie będę się spinał, czy pluł oto, że chcecie nową władzę wybrać tak szybko, bo fakt faktem - na samym forum może był już trochę za późno.
A jeśli ktoś postawi pytanie - Dlaczego nas nie poinformowano o zaistnieniu nowego forum w wersji pre-alpha? To odpowiedź jest bardzo prosta - Aby się nie zrobiło tak, jak było tutaj po przenosinach. Zaczniecie się rejestrować, a wasza obecność trochę zaburzy administracyjną koncentrację nad tym, aby wszystko było dopięte na ostatni guzik.
Tak też... Moje stronnictwo w tej kwestii. |
| | | Wolverine Zjadacz Grzechów
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. Nie Lis 17, 2013 7:41 am | |
| - Patch Cipriano napisał:
- Czyli aby to Admini założyli forum, aby oni zajęli się tworzeniem tematów, opisów, regulaminów, czy czegoś tam. Aby się ze sobą już na wstępie dogadali co i jak. Więc proponowałabym otworzyć temat, a nie czekać do otwarcia forum, bo to bez sensu.
Cóż mogę powiedzieć? potwierdzam te słowa... |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Nowe forum nowe życie.. | |
| |
| | | |
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |